Aktivitiku 2002

Aktivitiku 2002
Tangga purba di Bukit Malawati, Kuala Selangor.

Thursday, March 1, 2012

Aktiviti Khidmat Masyarakat oleh Fakulti Sains Kemanusiaan 2011

Asslamualaikum wbth, salam sejahtera, daa jia hao, vanekem, kotoluadan.

Saya nak post kan satu aktiviti yang telah dianjurkan oleh Fakulti Sains Kemanusiaan pada pertengahan tahun lepas. Aktiviti ni memang dah lama tetapi sebagai makluman, catatan sejarah dan juga rujukan kepada sesiapa yang ingin menjalakan aktiviti seperti ini. Mungkin ada di kalangan kalian di luar sana yang berminat untuk merancang dan melaksanakan aktiviti khidmat masyarakat seperti ini pada masa akan datang. So, bolehlah tengok-tengok mana-mana yang boleh diambil contoh.

Aktiviti ini dijalankan pada 18-24 Jun 2011. Ia dianjurkan oleh Jabatan Pengajian Tinggi dan pelaksanaannya telah dipertanggungjawabkan kepada Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Program ini telah melibatkan banyak pihak sama ada dari kalangan kakitangan dan pelajar FSK, UPSI sendiri dan juga jabatan-jabatan kerajaan yang lain di sekitar Perak terutamanya di Daerah Batang Padang. Terdapat juga kerjasama daripada Pejabat Daerah Raub terutamanya bila melibatkan aktiviti merentas banjaran Titiwangsa dari Kampung Ulu Sungai, Raub ke Pos Bersih, Ulu Slim. Alhamdulillah saya telah terlibat secara langsung dalam projek ini terutamanya dari segi logistik dan pengangkutan. Ia sangat menyeronokkan saya kerana dapat menggunakan kereta pacuan 4 roda (4X4) untuk mengangkut peserta ekspedisi yang keletihan. Ia juga dapat menguji kecekapan dalam pemanduan di jalan off road.

Bersemuka, beramah mesra dan bergaul dengan masyarakat Orang Asli sememang menjadi kegemaran saya. Mungkin kerana saya juga orang asli Sabah (Dusun bah). Cuma, pada penilaian saya, corak dan tahap pencapaian kehidupan mereka jauh tertinggal berbanding dengan suku kaum saya di Sabah. Ini tentunya memerlukan satu formula yang lebih kondusif dan sesuai dengan mereka sekiranya kita benar-benar ingin membantu mereka keluar dari lingkaran 'kemiskinan'. Ini tentunya boleh diperdebatkan.

Dari segi penilaian sama ada program ini berjaya atau tidak, sukar untuk saya berikan jawapan buat masa ini. Cuma kalau kita merujuk kepada matlamat program iaitu sekadar memberikan khidmat masyarakat buat sementara sahaja, itu memang tercapai. Walau bagaimana, sekiranya matlamat kita lebih jauh dari itu iaitu untuk membawa masyarakat Orang Asli ini sejalan dan seiring dengan penduduk Malaysia yang lain, caranya bukan sekadar program ini sahaja tetapi mestilah sesuatu yang bersifat long term. Dan hasilnya juga tidak akan kita temui dalam masa yang singat. Ia memerlukan komitmen yang tinggi daripada semua pihak terutamanya para pemimpin, pejuang hak asasi, cendekiawan dan yang paling penting sekali ialah di kalangan masyarakat Orang Asli sendiri. Selagi mereka tidak punya kesedaran, sukar untuk kita membawa perubahan. Walau bagaimanapun dalam hal ini, kita tidak boleh meletakkan masalah ini kepada satu pihak sahaja, mungkin juga pendekatan kita salah, cara bekerja kita salah sehinggakan ia tidak berkesan, mungkin juga ramai yang buat kerja tak ikhlas 'asal dapat kerja dan dah ada gaji, sudah'. Sikap ini sangat buruk. Melarat pula saya ni, sedangkan saya sekadar nak berkongsi maklumat program ini sahaja sebenarnya.

Saya sangat gembira bila dapat bermain bola sepak bersama-sama dengan masyarakat Orang Asli di sini. Ia satu pengalaman yang sangat berguna. Pada hemat saya, mereka punya stamina yang baik, jauh lebih baik daripada saya dan juga rakan-rakan dari UPSI saya kira. Cuma, mereka tidak dilatih dengan baik. Saya percaya sekiranya mereka dilatih melalui satu program yang ikhlas, mereka boleh menjadi pemain bola yang baik. Mungkin melalui program sukan juga mereka boleh dibawa keluar dari kepompong kehidupan yang sempit. Ini cuma satu pandangan.

Saya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua yang telah bertungkus-lumus menjayakan program tersebut dan saya mohon maaf sekiranya saya tertidak menjalankan tugas dengan baik. Mudah-mudahan Allah memberi pahala kepada setiap yang kita lakukan dan mengampunkan kesalahan kita yang tidak sempurna itu. Di sini saya tunjukkan sijil yang saya dapat daripada program tersebut. Bukan nak menunjuk-nunjuk tetapi nak dijadikan bahan bukti sahaja. heh eheehe. jumpa lagi, adios.

Contoh sijil penghargaan daripada KPT. Terima kasih KPT.

No comments:

Post a Comment